tiistai 20. elokuuta 2013

Aqaban rantaelämää

Aqaba (suomalaisittain Akaba) on Jordanian ainut rantakaupunki.  Rantaviivaa Jordanialla on vaivaiset 23 kilometriä, mutta tuolle Punaisenmeren rannalle mahtuu niin Aqaban satama-alue, hotellien yksityiset alueet, kuin yleiset ja yksinkertaiset rannatkin.
 
Yleisellä rannalla näky ei ole mitenkään vaikuttava. Meri on kauniin turkoosin sininen, mutta hiekka on karkeaa ja rantaviivaa peittää tyhjät tölkit sekä muovipussit. Voin vain kuvitella miten erilaisen kuvan Aqabasta saa viiden tähden hotellin uima-altaalta katsottuna, kun edessä komeilee hotellin oma hyvin hoidettu ja siisti ranta. Yleinen ranta ei ole kovin siisti tai turistin näkökilmasta houkutteleva, mutta toisaalta se kuvastaa Jordanian todellista elämää ja kulttuuria. Paikalliset viihtyvät rannalla hyvin  ja monet olivatkin telttoineen ja koko perheen voimin viettämässä viikonloppua Aqabassa. Harvalla Jordanialaisella on edelleenkään varaa edes edullisimpiin hotelleihin ja kun liikutettavana on koko suku, on helponta lähteä lomalle teltan kanssa.

Jordaniassa pystyy aika hyvin tekemään päätelmiä varallisuudesta, koulutuksesta ja yhteiskunnallisesta asemasta ulkoisen olemuksen ja pukeutumisen perusteella. Vanhaa kulttuuria ja perinteitä kunnioittavat ovat usein maalta tai kaupunkien köyhimmistä osista ja mm. naisten pukeutuminen on huomattavasti konservatiivisempaa kuin kaupunkien moderneimmissa osissa. Aqaban rantaan leiriytyneet Jordanialaiset olivat selkeästi perinteistä kulttuuria edustavaa väkeä ja kuumassa helteessä rannalla istui mustiin huntuihin tai jopa burkiin verhoutuneita naisia katsomassa kun lapset leikkivät vedessä. Miesten pukeutimisessa ei näe niin suurta eroa, mutta ei tällä rannalla kukaan ilman paitaa patsastellut. Vähäpukeisuus ei selkeästikään kuulu tapoihin, ei edes uimarannalla.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti